Termék

Az első, kémiailag tiszta gibberellint, 1954-ben állították elő Amerikában, ami lehetővé tette fiziológiai hatásainak kutatását, a mezőgazdasági alkalmazás lehetőségeinek vizsgálatát.

A GIBB A3 néven forgalmazott GA3 gibberellinsav hosszú fejlesztő munka eredményeként vált átlátható alkalmazási feltételeket biztosító, jól kezelhető, könnyen és olcsón beszerezhető, gazdaságosan hasznosítható termékké.

A biztonságos szállítás, könnyen kiszámítható adagolás érdekében a fejlesztő 20%-os koncentrációjú, 5 gramm súlyú pasztillákba sűrítette a GA3 gibberellin hatóanyagot. A pasztillák vízben oldva, különböző koncentrátumú oldatot képeznek, amely permetezéssel, úgynevezett levélkezelés révén kerül a növénnyel kapcsolatba, hogy kifejthesse hatását. A Gibberellin GA3, a sejtek méretének és számának gyarapodása révén, serkenti a növények növekedését, fokozza a sejtosztódást, a sejtnagyobbodást, a a levélnövekedést. A magvak csírázásakor elősegíti a raktározott tápanyagok mozgósítását, amelyek a növekedéshez szükséges szervesanyag- és energiaforrásként szolgálnak.

A fejlesztését a Bukaresti Agrártudományi Egyetemen végzett komoly tudományos háttérkutatás alapozta meg, majd évekig tartó tesztek bizonyították növekedésserkentő, egyben terméshozam-növelő hatását. A kutatások igazolták, hogy megfelelő alkalmazása révén a búza, árpa, rizs, napraforgó, lucerna, burgonya, szőlő, cseresznye, földieper,  paradicsom, paprikafélék, étkezési tök, saláta, spenót esetében 5-35 százalékos terméshozam növekedés  érhető el. Tesztek és európai kutatási eredmények hiányában az engedély nem terjed ki más növényekre, ami nem jelenti azt, hogy kisérleti jelleggel nem alkalmazható, léteznek ugyanis olyan nemzetközi kutatások, amelyek igazolják a GA3 gibberellinsav növekedésserkentő hatását a kukorica, a dohány, virágok és más növények esetében.

A kutatási- és teszteredményekre alapozva, a Román Pedológiai, Agrokémiai és Környezettudományi Kutató Intézet ajánlása alapján, a román mezőgazdasági minisztérium az európai közösség államaiban is érvényes okiratban engedélyezte a  GIBB A3 néven bejegyzett termék forgalmazását. Az engedélyt láttamozta az egészségügyi minisztérium és a környezetvédelmi minisztérium.

A GIBB A3 fejlesztője, az ISO 9001-es és ISO 14001-es minőségbiztosítással rendelkező, Romsoft Kft., bérgyártásban biztosítja a termék gyártását, és az európai országokban forgalmazza (www.giberelina.ro).

Engedélyszám: 621/29.04.2014.